Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Αναβολικά στεροειδή και κίνδυνοι που προκύπτουν


Τα αναβολικά στεροειδή είναι πολύ δημοφιλή επειδή έχουν την ικανότητα να ασκούν επίδραση με τη βασική ανδρική ορμόνη, την  τεστοστερόνη.
        Αυτή έχει δύο κυρίως επιδράσεις, την αναβολική που περιλαμβάνει κυρίως αλλαγές στην ανάπτυξη πολλών ιστών του σώματος, όπως αύξηση της μυϊκής μάζας, και την ανδρογονική κατά την οποία παρατηρούνται αλλαγές στα δευτερεύοντα ανδρικά χαρακτηριστικά, όπως η τριχοφυΐα, η βαριά φωνή και η ωρίμανση των γεννητικών αδένων. Στον οργανισμό χορηγούνται είτε με ένεση, είτε από το στόμα.
        Τα πιο διαδεδομένα αναβολικά στεροειδή χορηγούμενα από το στόμα είναι: dcca-ducabolin, depu-testosterone, durabolin, primobolan-depot.
        Είναι γνωστό, ότι η κυριότερη αντίδραση του οργανισμού στη χρήση των αναβολικών στεροειδών είναι η αύξηση της μυϊκής μάζας, ιδιαίτερα για τους αθλητές σωματικής διάπλασης και τους αρσιβαρίστες.
        Τα γενικά αποτελέσματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια ελεγχόμενων ερευνών υποστηρίζουν την ικανότητα των αναβολικών στεροειδών όσο αφορά στην αύξηση του βάρους, που οφείλεται στην αύξηση του μυϊκού ιστού και όχι του σωματικού λίπους. Ωστόσο, για να υπάρξουν κάποια αποτελέσματα πρέπει ο αθλητής να συμμετέχει σε πρόγραμμα με βάρη, καθώς και να αυξήσει την κατανάλωση πρωτεϊνών κατά περίπου 2gr ανά κιλό σωματικού βάρους.
        Τα αναβολικά στεροειδή δημιουργούν πολλές αλλαγές στη φυσική εμφάνιση και την προσωπικότητα, που αν δε βάζουν σε κίνδυνο την υγεία μπορεί τουλάχιστον να αναστατώσουν ορισμένους ανθρώπους. Τέτοιες αλλαγές είναι η ακμή, η φαλάκρα, η τριχοφυΐα, η αύξηση του στήθους σε ενήλικες, η μεγέθυνση της κλειτορίδας, η βαθύτερη φωνή στις αθλήτριες, η αύξηση της επιθετικότητας κα.
        Επειδή τα αναβολικά στεροειδή είναι συνθετικές ορμόνες, μπορεί να μεταβάλλουν την παραγωγή και τη λειτουργία των φυσιολογικών ορμονών του οργανισμού. Τα αυξημένα επίπεδα αναβολικών στεροειδών στο αίμα καταστέλλουν την παραγωγή τεστοστερόνης στους άνδρες, που έχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των όρχεων και τη μείωση παραγωγής σπέρματος. Επίσης, αυξάνουν τα επίπεδα της οιστραδιόλης, μιας γυναικείας ορμόνης που στους άντρες μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση χαρακτηριστικών του γυναικείου στήθους.
        Οι σοβαρότερες επιπτώσεις από τη χρήση στεροειδών είναι η καταστροφή του ήπατος και η πρόωρη εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου του μυοκαρδίου. Επίσης, αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρης εμφάνισης της αθηροσκλήρωσης.

        Τα στεροειδή:
προκαλούν κατακράτηση των υγρών του σώματος και του νατρίου το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση
οδηγούν στη μείωση ενός από τους τύπους της χοληστερόλης γνωστής ως IDL που σχετίζεται άμεσα με τη μείωση κινδύνου εμφάνισης αθηροσκλήρωσης καθώς και την αύξηση του HDL
συμβάλλουν στην εμφάνιση θρόμβων στο αίμα που μπορεί να επιταχύνουν το σχηματισμό θρόμβων στις στεφανιαίες αρτηρίες και να εμποδίσουν τη ροή του αίματος στην καρδιά. Γι αυτό το λόγο η χρήση των στεροειδών προδιαθέτει για αυξημένο κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων
        Πρόσφατες έρευνες με αθλητές σωματικής διάπλασης (Body Builders) δείχνουν ότι τα στεροειδή μπορεί να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, κάτι που με την πάροδο του χρόνου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Τέσσερις πιο πρόσφατες μελέτες με καρκίνο του ήπατος και καρκίνο του προστάτη συνδέθηκαν με τη μακροχρόνια χρήση στεροειδών από αρσιβαρίστες και αθλητές σωματικής διάπλασης. Η αυξητική ορμόνη που χρησιμοποιείται μαζί με τα στεροειδή μπορεί να προκαλέσει δομικές ανωμαλίες, όπως ανάπτυξη των οστών του προσώπου.
        Για τους αμετανόητους, που πιστεύουν ότι αξίζει να ρισκάρουν, η συμβουλή του γυμναστή είναι ότι θα πρέπει τουλάχιστον να κάνουν εξετάσεις αίματος σε τακτά χρονικά διαστήματα για να ελέγξουν τις πιθανές αλλαγές στη λειτουργία του ήπατος και τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, καθώς και άλλους παράγοντες υψηλού κινδύνου για την υγεία.


Πηγη:siga.gr. του Γιώργου Φραγκιαδάκη, MSc

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *