Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Γυμναστική μετά μουσικής;


Μπορεί να συνδιαστεί η γυμναστική με την μουσική; Είναι γνωστό πως η προπόνηση γίνεται πολύ πιο ευχάριστη όταν έχεις τα ακουστικά στα αυτιά σου και ακούς τα αγαπημένα σου τραγούδια.
Πρέπει όμως να μπορείς να διαχωρίσεις το “κάνω γυμναστική μετά μουσικής” και το “ακούω μουσική όταν κάνω προπόνηση”. Οι έρευνες λένε ότι τα bpm -γνωστά περισσότερο από την ηλεκτρονική μουσική- πρέπει να ταιριάζουν με τον καρδιακό ρυθμό του αθλητή. Αλλά η σχέση καρδιακού ρυθμού και bpm δεν είναι τόσο γραμμική. Όταν γυμνάζεσαι μεταξύ 30 και 70% max τα bpm πρέπει να είναι κάπου μεταξύ 90 και 120. Από 70-80% πρεπει να είναι 120 έως 150 bpm. Μετά το 80% δεν υπάρχει διαφορά.
Οι ερευνητές κάνανε ένα πείραμα. Βάλανε το ίδιο τραγούδι 3 φορές σε διαφορετικές ταχύτητες. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η αλλαγή στην ταχύτητα ήταν αναπαίσθητη αλλά βρήκαν τα εξής: αυξάνοντας την ταχύτητα αυξάνουν την απόδοση του ποδηλάτη. Μειώνοντας την ταχύτητα μειώνεται η απόδοση. Προφανώς, το σώμα προσαρμόζεται στο τέμπο της μουσικής.
Οπότε ναι, κάνουμε προπόνηση με μουσική, αλλά…με τη σωστή μουσική. Το πρόβλημα βέβαια είναι πως θα έβρισκες τα σωστά bpm στη μουσική σου αν υποθέσουμε ότι θα έμπαινες σε αυτή τη διαδικασία.

Πηγή:ipop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *