Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Μάθετε τα μυστικά της γλώσσας του σώματος.




Μάθετε να διαβάζετε τη γλώσσα του σώματος των ανθρώπων.


Έχετε βρεθεί ποτέ στην κατάσταση όταν πραγματικά δεν πιστεύατε όσα κάποιος έλεγε; Μήπως έχετε την αίσθηση ότι κάτι δεν είναι σωστό ή ένα προαίσθημα ότι δεν ήταν όλα καλά; Ίσως έλεγαν "ναι" όμως τα κεφάλια τους δείχναν με κίνηση "Όχι";
Η διαφορά μεταξύ των φράσεων που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν και την κατανόησή μας για το τι λένε προέρχεται από τη μη-λεκτική επικοινωνία, αλλιώς γνωστή ως "γλώσσα του σώματος". Με την ανάπτυξη της ευαισθητοποίησης μας από τα σημάδια και τα σήματα της γλώσσας του σώματος, μπορούμε πιο εύκολα να κατανοήσουμε τους άλλους ανθρώπους, και να επικοινωνούμε πιο αποτελεσματικά μαζί τους.
Υπάρχουν μερικές φορές λεπτές ή και όχι τόσο λεπτές κινήσεις,  χειρονομίες,  εκφράσεις του προσώπου, ακόμα και μετατοπίσεις στο σύνολό του σώματός μας που δείχνουν ότι κάτι συμβαίνει. Ο τρόπος που μιλάμε, περπατάμε, καθόμαστε και στεκόμαστε κάτι λένε για μας, και ό, τι συμβαίνει στο εσωτερικό μας μπορεί να αντανακλάται στο εξωτερικό.
Με την όλο και μεγαλύτερη επίγνωση αυτής της γλώσσας του σώματος και την κατανόηση τι μπορεί να σημαίνει, μπορείτε να μάθετε να διαβάζετε τους ανθρώπους πιο εύκολα. Αυτό σας βάζει σε καλύτερη θέση να επικοινωνείτε αποτελεσματικά με τους άλλους. Ακόμη σημάντικότερο, αυξάνοντας την κατανόηση  των κινήσεων των άλλων, μπορείτε επίσης αποκτήσετε μεγαλύτερη επίγνωση των μηνυμάτων που μεταφέρετε εσείς στους άλλους.
Υπάρχουν φορές που έχουμε στείλει ανάμικτα μηνύματα - λέμε ένα πράγμα αλλά η γλώσσα του σώματος μας αποκαλύπτει κάτι διαφορετικό. Αυτή η μη-λεκτική γλώσσα θα επηρεάσει τον τρόπο που δρούμε και αντιδρούμε με τους άλλους, και πώς αντιδρούν σε μας.
Αυτό το άρθρο θα εξηγήσει πολλούς από τους τρόπους με τους οποίους επικοινωνούμε μη λεκτικά, έτσι ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα σημάδια και τα σήματα για να επικοινωνείτε πιο αποτελεσματικά.
Πρώτες εντυπώσεις και την εμπιστοσύνη
Θυμηθείτε μια στιγμή που γνωρίσατε κάποιον νέο στη δουλειά. Ή σκεφτείτε την τελευταία φορά που παρακολούθησα κάποιον να  κάνει μια παρουσίαση.
Ποιες ήταν οι πρώτες εντυπώσεις σας;Αισθάνεστε την εμπιστοσύνη ή την έλλειψη εμπιστοσύνης σε αυτούς; Μήπως θέλετε να συνδεθείτε μαζί τους ή όχι; Ήσασταν πεπεισμένοι από αυτούς;
Μήπως άλμα μέσα στο δωμάτιο, να ασκούν σας και να διατηρούν επαφή με τα μάτια ή ήταν δειλά, ανακάτεμα προς το μέρος σας με τα μάτια απέτρεψε, πριν από την ολίσθηση σε μια καρέκλα; Τι γίνεται με χειραψία τους - σταθερή και ισχυρή ή αδύναμη και χωλότητα;
Προχωρώντας στη συζήτηση, διατηρούσαν σταθερή επαφή με τα μάτια ή  συχνά κοιταζαν μακριά; Το πρόσωπό τους φαινόταν χαλαρό ή ήταν σφιχτό και τεταμένο; Τι γίνεται με το χέρι και τις κινήσεις του βραχίονα; Ήταν χειρονομίες τους στη ευρείες και ανοικτές ή ήταν σφιχτές, σπασμωδικές και κλειστές;
Όπως παρατηρείτε τους άλλους, μπορείτε να εντοπισετε ορισμένα κοινά σημεία και σήματα που δείχνουν είτε αισθάνονται σίγουροι είτε όχι. 
Μερικά τυπικά πράγματα που δείχνουν  αυτοπεποίθηση, περιλαμβάνουν:

Στάση - στέκεται ψηλά με τους ώμους πίσω.
Επαφή με τα μάτια - σταθερή με ένα «χαμογελαστό» πρόσωπο.
Χειρονομίες με τα χέρια και τους ώμους - σκόπιμη και εσκεμμένη.
Ομιλία - αργά και καθαρά.
Τόνο της φωνής - μέτριος έως χαμηλός.
Όπως και με την αποκρυπτογράφηση της γλώσσας του σώματος των άλλων ανθρώπων, μπορείτε κι εσείς να χρησιμοποιήσετε αυτή τη γνώση για να μεταφέρετε τα συναισθήματα που δεν βιώνετε στην πραγματικότητα.
Για παράδειγμα, αν είστε έτοιμοι να εισέλθετε σε μια κατάσταση όπου δεν είστε τόσο σίγουροι όσο θα θέλατε να είστε, όπως δίνοντας μια μεγάλη παρουσίαση ή για να παρακολουθήσετε μια σημαντική συνάντηση, μπορείτε να υιοθετήσετε αυτές τις  πινακίδες ''εμπιστοσύνης'' και τα σήματα για να προβάλετε εμπιστοσύνη.
Ας δούμε τώρα ένα άλλο σενάριο.
Δύσκολες συναντήσεις και αμυντική στάση.

Σκεφτείτε μια στιγμή που είσασταν σε μια δύσκολη συνάντηση - ίσως σε μια αξιολόγηση των επιδόσεων ή εκείνη όπου βρίσκοσασταν σε διαπραγματεύσεις προθεσμίας, ή ευθύνες, ή για ένα συμβόλαιο. Σε έναν ιδανικό κόσμο, τόσο εσείς όσο και το άλλο άτομο θα είστε ανοιχτοί και δεκτικοί να ακούσετε τι  άλλο έχει να πει, προκειμένου να ολοκληρώσετε τη συνεδρίαση με επιτυχία.
Ωστόσο, συχνά, το άλλο πρόσωπο είναι αμυντικό και πραγματικά δεν ακούει. Αν αυτό συμβεί κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης αξιολόγησης, και αυτό είναι σημαντικό για σας να μεταφέρετε στον συνάδελφό σας ότι αυτός ή αυτή πρέπει να αλλάξει ορισμένες συμπεριφορές, που πραγματικά χρειάζεται να είναι ανοιχτός  και δεκτικος σε σας, έτσι ώστε να λάβει υπόψη αυτό που λέτε.
Λοιπόν, πώς μπορεί να σας πει αν το μήνυμά σας πέφτει στο "κενό";
Μερικά από τα κοινά σημεία που το άτομο με το οποίο συνομιλείτε μπορεί να αισθάνεται αμυντικό περιλαμβάνουν:
Χειρός / βραχίονα χειρονομίες είναι μικρές και κοντά στο σώμα του.
Οι εκφράσεις του προσώπου είναι ελάχιστες.
Σωματικά φυσικά στράφηκε μακριά από εσάς.
Μπράτσα  σταυρωμένα μπροστά από το σώμα.
Μάτια διατηρούν μικρή επαφή, ή να είναι χαμηλωμένα.
Επίσης, κι εσείς με τη σειρά σας μπορείτε να παρακολουθείτε τη γλώσσα του σώματος σας για να βεβαιωθείτε ότι τα μηνύματα που μεταφέρετε είναι αυτά που λένε ότι είστε ανοιχτοί και δεκτικοί σε ό, τι συζητείται.
Εργασία με ομάδες και  απεμπλοκή
Σε  ιδανική περίπτωση, όταν σηκώνεστε για  μια παρουσίαση ή  εργασία με την ομάδα, θέλετε 100 τοις εκατό  εμπλοκή όλων των ενδιαφερομένων. Αυτό συχνά δεν συμβαίνει από μόνο του. Μερικά από αυτά τα σημάδια και τα σήματα περιλαμβάνουν:
Οι ώμοι είναι κάτω.
Τα μάτια αδιάφορα ή κοιτάζουν κάτι άλλο.
Τα χέρια μπορεί να ασχολούνται με τα ρούχα ή το στυλό.
Οι άνθρωποι μπορεί να γράφουν ή μουτζουρώνουν. (Σημειώστε, ωστόσο, ότι ορισμένοι ερευνητές προτείνουν ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να επικεντρωθούν πιο αποτελεσματικά.)
Μπορούν να κάθονται χαμηλά στις καρέκλες τους.
Όταν καταλάβετε ότι κάποιος φαίνεται να μην ασχολείται με το τι συμβαίνει, μπορείτε να κάνετε κάτι για να συμμετάσχει εκ νέου το άτομο αυτό και να φέρετε την προσοχή τους πίσω σε αυτό που λέτε, όπως ζητώντας τους μια άμεση ερώτηση.
Και ενώ αυτό συμβαίνει, βεβαιωθείτε ότι η γλώσσα του σώματος σας λέει ό, τι θέλετε να.
πείτε.
Μερικά από τα χαρακτηριστικά σημάδια και  σήματα που ένα άτομο λέει ψέματα περιλαμβάνουν:
Τα μάτια διατηρούν ελάχιστη ή καμία επαφή, ή μπορεί να υπάρχουν ταχείες κινήσεις των οφθαλμών.
Το χέρι ή τα δάχτυλα είναι μπροστά από το στόμα του όταν μιλάει.
Το σώμα του  φυσικά είναι στραμενο  μακριά από εσάς, ή να υπάρχουν ασυνήθιστες / μη-φυσικές κινήσεις του σώματος.
Αναπνοή που αυξάνει την ταχύτητα της.
 Κόκκινο  πρόσωπο ή στην περιοχή του λαιμού.
Αυξημένη  εφίδρωση.
Αλλαγές φωνής, όπως  τραυλισμός, καθάρισμα λαιμού.

Βασικά σημεία
Η γλώσσα του σώματος επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο που επικοινωνούμε, και μπορεί να αντανακλά αρκετά μεγάλη ακρίβεια τι συμβαίνει μέσα μας.
Η γλώσσα του σώματος περιλαμβάνει κινήσεις του σώματος και χειρονομίες (πόδια, τα χέρια, τα χέρια, το κεφάλι και τον κορμό), τη στάση του σώματος, τη μυϊκή ένταση, επαφή με τα μάτια, ο χρωματισμός του δέρματος (κόκκινο), ακόμη σε ποσοστό των ανθρώπων  η αναπνοή και η εφίδρωση. Επιπλέον, ο τόνος της φωνής, ο ρυθμός του λόγου και ο τόνος της φωνής όλων όσων λέει και οι λέξεις που χρησιμοποιούνται.
Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η γλώσσα του σώματος μπορεί να διαφέρει μεταξύ των ατόμων και μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και εθνοτήτων. Επομένως, είναι απαραίτητο να ελέγχετε και να επιβεβαιώνετε τα σήματα που διαβάζετε, αμφισβητώντας το άτομο και να γνωρίζοντας το πρόσωπο.

πηγή:mindtolls.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *