Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Πώς ν' αδυνατίσεις τρώγωντας λίπος!!


Το λίπος σε αδυνατίζει

Kι αν σας έλεγα ότι το «μαγικό χάπι» που αδυνατίζει πράγματι υπάρχει; Ότι θα μπορούσες να αλλάξεις το σώμα σου, να μειώσεις τους μυϊκούς πόνους, να βελτιώσεις την καρδιοαναπνευστική σου ικανότητα, να προστατευτείς από πιθανά καρδιακά προβλήματα, να ελαχιστοποιήσεις την πνευματική κούραση, να αυξήσεις την εγκεφαλική δραστηριότητα και λειτουργία, να μειώσεις την πιθανότητα καρκίνου αλλά και να αποκομίσεις χιλιάδες άλλα οφέλη με ένα μόνο χάπι, τι θα σκεφτόσουν; Δύσκολο να το πιστέψεις, ξέρω.



Ποια φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά προτιμούν οι γυναίκες στους άντρες;
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν το πρόσωπο ενός άνδρα προδίδει τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά του; Οι ερευνητές εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες κρίνουν έναν άνδρα από τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του και το πώς συνδέονται αυτά με τον χαρακτήρα, την ενέργεια και την προσωπική του έλξη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες με σκληρότερα και πιο τραχιά χαρακτηριστικά εκπέμπουν αυξημένη δύναμη, επίπεδα τεστοστερόνης και σεξουαλικής ενέργειας.

Οι γυναίκες που ρωτήθηκαν απάντησαν ότι ένα τραχύ αντρικό πρόσωπο αποτελεί σημάδι καλής υγείας και ζωτικότητας. Κάτι που πολύ συχνά οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την σεξουαλική δράση του συγκεκριμένου άνδρα. 
Καμία έρευνα όμως δεν μπόρεσε να συνδέσει τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά με την μυϊκή δύναμη, παρόλη την αίσθηση που υπάρχει ότι πίσω από ένα δυνατό πρόσωπο κρύβεται ένας δυνατός άνδρας. 

Είναι από τις ελάχιστες φορές που η έκτη αίσθηση των γυναικών διαψεύδεται με επιστημονικό τρόπο. 
(Male Facial Appearance Signals Physical Strength to Women, H. Seydel, 2007)

Μπες στον μαγικό κόσμο των ωφέλιμων λιπαρών οξέων, στην οικογένεια των Ω-3 οξέων.
Τα ωφέλιμα λιπαρά οξέα είναι εκείνα που το σώμα δεν μπορεί να παράγει. Πολύ απλά λοιπόν ο μόνος τρόπος για να τα βρει το σώμα είναι να τα εισαγάγουμε εμείς οι ίδιοι στη διατροφή μας. 
Πρακτικά υπάρχουν δύο είδη λιπαρών οξέων τα Ω-3 και Ω-6.
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα που σίγουρα θα σου τραβήξει την προσοχή. Ας παρομοιάσουμε τα Ω-3 οξέα με τα κορίτσια που χορεύουν σε ένα κλαμπ. Και τα Ω-6 οξέα ας πούμε ότι είναι οι φίλοι σου. Προφανώς την χρησιμότητα των κοριτσιών δεν χρειάζεται να την αναλύσουμε. Οι φίλοι σου χρησιμεύουν ως παρέα αλλά και να σε προστατεύσουν σε περίπτωση που απλώσεις χέρι. 
Φυσιολογικά θα ήθελες να έχεις πολλούς φίλους για προστασία, αλλά όχι και τόσους πολλούς ώστε να υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στο ποιος θα κερδίσει τα κορίτσια. Να υπάρχει μια ισορροπία (υπέρ σου) ανάμεσα στα κορίτσια και τους φίλους. Όμως τα πράγματα δεν έρχονται πάντα όπως τα θέλουμε και έτσι καταλήγουμε οι φίλοι να κερδίσουν τα κορίτσια κι εσύ να μένεις στενοχωρημένος. 

Σε όλα τα πράγματα υπάρχει ανισορροπία. Έτσι και στη διατροφή μας. Χρειαζόμαστε εξίσου τα Ω-3 και Ω-6 οξέα αλλά τελικά από την διατροφή μας καταλήγουμε να λαμβάνουμε πολύ περισσότερα Ω-6 παρά Ω-3.

Ας δούμε λοιπόν τι είναι αυτό μας λείπει περισσότερο, το Ω-3, που μπορούμε να το βρούμε και τι ωφέλειες έχει στην υγεία.
Το πιο γνωστό οξύ της οικογένειας είναι το Αλφα λιποϊκό οξύ. Το σημαντικό είναι ότι όταν λαμβάνουμε με τη μορφή συμπληρώματος διατροφής το Αλφα λιποϊκό οξύ, το σώμα μας έχει την τάση να το μετατρέπει στα άλλα δύο οξέα της οικογένειας, το ΕΡΑ (εικοσιπεντανοϊκό οξύ) και DHA (δεκαεξανοϊκό οξύ) τα οποία, κακά τα ψέματα, είναι η αιτία για την δράση των λιπαρών οξέων και κυρίως τη μείωση των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης.

Το σώμα δυστυχώς από μόνο του δεν μετατρέπει εύκολα το αλφα λιποϊκό οξύ σε ΕΡΑ και DHA, λιγότερο από 0.1% στους άντρες και 9% στις γυναίκες.

Γι αυτούς τους λόγους η κυριότερη και βασικότερη πηγή των ωφέλιμων λιπαρών οξέων (είτε από την τροφή ή συχνότερα με ένα ανάλογο συμπλήρωμα) είναι το ιχθυέλαιο (Fish Oil). Τα οφέλη του FISH  OIL

Όπως είπαμε και πιο πάνω τα οφέλη του ιχθυέλαιου είναι πολλά και ζωτικής σημασίας για τη μείωση του βάρους αλλά και την θεαματική βελτίωση της υγείας. 

Μερικά από τα σημαντικότερα είναι:
> Αντιφλεγμονώδης δράση: Έχετε δερματικά προβλήματα; Πονάνε τα γόνατα και οι αγκώνες σας; Υπάρχει οικογενειακό ιστορικό με καρδιακά νοσήματα; Μήπως πάσχετε από ρευματοειδή αρθρίτιδα; Μήπως σας έχουν πείσει ότι θα περάσετε την υπόλοιπη ζωή σας με ένα κουτί ασπιρίνη και αντιφλεγμονώδη φάρμακα; 
Δοκιμάστε  να φάτε 3 φορές την εβδομάδα ψάρι ή να λαμβάνετε καθημερινά μερικά γραμμάρια ιχθυέλαιου σε μορφή συμπληρώματος.

Το ιχθυέλαιο έχει αποδειχτεί ότι μειώνει την εμφάνιση και δράση των φλεγμονών. Έτσι προληπτικά (χωρίς να παρακάμπτουμε βέβαια τις ιατρικές οδηγίες) είναι καλό να εισάγουμε στη διατροφή μας το fish oil

> Εγκεφαλική λειτουργία: Αναρωτηθήκατε μήπως πως γίνεται στο σχολείο να μην διαβάζατε ιδιαίτερα κι όμως οι βαθμοί σας να ήταν άριστοι; Για ρωτήστε τη μαμά σας μήπως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έτρωγε αρκετά ψάρια. 

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το ιχθυέλαιο παίζει καθοριστικό ρόλο στην βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας και ικανότητας. Αυτό όμως δεν ισχύει μόνο στα έμβρυα ή στα πολύ μικρά παιδιά, οπότε μην απογοητεύεστε. Η βελτίωση από το ιχθυέλαιο μπορεί να έρθει και σε ένα πλήρως διαμορφωμένο εγκέφαλο ενός ενήλικα. Η συμπληρωματική λήψη fish oil μπορεί να βελτιώσει προβλήματα κατάθλιψης και πεσμένης διάθεσης, μειωμένης αντίληψης και προσοχής.
Επίσης η συμπληρωματική λήψη ιχθυέλαιου βελτιώνει την λειτουργία του νευρικού συστήματος και βέβαια στην όραση. Τι άλλο μπορεί να ζητήσει κανείς;
Καρδιοαναπνευστική υγεία.

> Τριγλυκερίδια: Τα Ω-3 οξέα έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν κατά πολύ την ποσότητα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης στο αίμα. Υπάρχει ο διαχωρισμός της καλής χοληστερόλης (HDL) και κακής χοληστερόλης (LDL). Η αναλογία της καλής και της κακής χοληστερόλης είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας. Εννοείται πως είναι καλύτερο το να είναι ανεβασμένα τα επίπεδα καλής χοληστερόλης.

Στις εξετάσεις χοληστερόλης μετράμε και την ποσότητα τριγλυκεριδίων στο αίμα μας. Τα συγκεκριμένα λίπη διαφέρουν από τη χοληστερόλη, όμως από μόνη της η μείωση των τριγλυκεριδίων βοηθάει στην μείωση και της γενικής χοληστερόλης. Τα αποδεκτά επίπεδα χοληστερόλης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200mg/dl. 

Από όλα τα οφέλη των λιπαρών οξέων η δραστική μείωση χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων είναι η πιο γνωστή και διαδεδομένη. Ο,τι λέγεται είναι αλήθεια.
Ωραία, μειώνει τα τριγλυκερίδια, σιγά το πράγμα. Τι άλλο κάνουν;

> Εγκεφαλικά: Σήμερα αν κάποιος δεν πεθάνει από έμφραγμα ή καρκίνο θα πεθάνει από εγκεφαλικό. Αυτό λένε τα στατιστικά. Και αυτό μπορεί να συμβεί σε όλους εκτός από εκείνον που έχει προβλέψει να συμπληρώσει τη διατροφή του με Ω-3 λιπαρά οξέα. 

Μπορεί να επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Και αυτή η αλήθεια σώζει ζωές. Το ιχθυέλαιο βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Κάτι που σημαίνει ότι η πιθανότητα θρόμβοσης μειώνεται. Η αντι-αρτηριοσκληρητική δράση των Ω-3 λιπαρών οξέων είναι και η αιτία για την μείωση της πιθανότητας για παθήσεις όπως έμφραγμα και εγκεφαλικό. 
Υπάρχει λοιπόν κάτι που δεν μπορεί να κάνει το Fish Oil;  Όσο διαβάζεις, τόσο θα ανακαλύπτεις, γι’ αυτό μην σταματάς να διαβάζεις. Αναφέραμε λοιπόν αντιφλεγμονώδη προστασία, προστασία από έμφραγμα και εγκεφαλικό. Τι έμεινε λοιπόν; 

> Διαβήτης: Ναι λοιπόν και πάλι το Fish Oil παίζει πρωτεύοντα θετικό ρόλο και σε αυτή την περίπτωση. Τι κοινό έχουν όσοι πάσχουν από Διαβήτη (τύπου ΙΙ); Εκτός από καθημερινά προβλήματα στη ζωή του, έχουν υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων και κακή χοληστερόλη, κάτι που οδηγεί  σε αρτηριοσκλήρυνση και υπέρταση.

Τι είπαμε ότι κάνει το ιχθυέλαιο; Μειώνει τα τριγλυκερίδια, την κακή χοληστερόλη και μειώνει την αρτηριοσκλήρυνση και την υπέρταση. Και πέρα από όλα τα άλλα τα Ω-3 λιπαρά οξέα είναι απόλυτα ασφαλές για τους διαβητικούς, αφού δεν έχει παρατηρηθεί καμία μα καμία επίπτωση στην ασφαλή για τους διαβητικούς δράση της ινσουλίνης. 

Έχετε εντυπωσιαστεί με όλα αυτά; Ας υποθέσουμε ότι εσύ δεν ανήκεις σε καμία από τις πιο πάνω παθογόνες κατηγορίες. Βέβαια ποτέ μην αποκλείεις τίποτα για το μέλλον. Όμως όλοι θέλουν στην παραλία ή στο κρεβάτι, όταν βγάλουν τα ρούχα, να είναι στεγνοί και γραμμωμένοι. Σωστά;

> Απώλεια βάρους: Φάε λίπος για να χάσεις λίπος; Για περίμενε, αυτό δεν μπορεί να είναι σωστό, έτσι δεν είναι; Μπορεί εξωτερικά να είναι έτσι, όμως εσωτερικά, μέσα στο σώμα μας δηλαδή, αυτό μπορεί να γίνει. Κι αυτό γιατί η λήψη των Ω-3 λιπαρών οξέων αλλάζει δραματικά τον μεταβολικό ρυθμό του σώματος. Το πώς διαχειρίζεται δηλαδή το σώμα τους υδατάνθρακες και το λίπος.

Με πολύ απλά λόγια για να μπει το σώμα σε διαδικασία καύσης λίπους χρειάζεται να λάβει λίπος. Τι λίπος όμως; Όχι βέβαια το ζωικό και κορεσμένο λίπος. Τα ωφέλιμα λιπαρά οξέα είναι η καλύτερη πηγή λίπους που υπάρχει. Και για καθαρά αθλητικούς και αισθητικούς λόγους λοιπόν τα ωφέλιμα λιπαρά οξέα είναι μια άριστης πηγής ενέργεια. Ενέργεια που δημιουργείται από την καύση του ήδη συσσωρευμένου σωματικού λίπους.

Για να μιλήσουμε με αριθμούς, μια πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι όταν ένας άνθρωπος λαμβάνει με τη μορφή συμπληρώματος διατροφής Fish Oil, για τρεις εβδομάδες, ο μεταβολικός του ρυθμός  ανεβαίνει (300-400 θερμίδες/μέρα), με αποτέλεσμα να χάσει 1 κιλό λίπους προσθέτοντας παράλληλα 1 κιλό καθαρής μυϊκής μάζας.

Επιπλέον το Fish Oil είναι υπεύθυνο  για την αύξηση της λεπτίνης ένα νευροπεπτίδιο που ευθύνεται για την μείωση της όρεξης.

Αν αναρωτιέστε που θα βρείτε  τα Ω-3 λιπαρά οξέα, πέρα από τα αντίστοιχα συμπληρώματα διατροφής ρίξτε μια ματιά στον παρακάτω πίνακα:


Τροφή                                        Ω-6                         Ω-3                Αναλογία 6:3   

Έλαια
Αμύγδαλα                                  22.3                         0.1                      223:1
Καρύδα                                       1.3                            0                           -
Καλαμπόκι                                    52                            1                        52:1
Ψάρι                                          3.06                     15.44                     0.19:1
Φουντούκι                                    15                           0                           -
Μαργαρίνη                                 32.7                         1.9                     17.2:1
Ελαιόλαδο                                   7.3                          0.6                     17.2:1
Φυστίκι                                         25                            0                           -
Κολοκίθα                                      42                            0                           -
Ρύζι                                           33.4                          1.6                      20.9:1
Ηλιέλαιο                                        77                         0.2                       385:1
Σουσάμι                                        45                         0.6                         75:1
Σόγια                                         51.1                         6.8                        7.5:1
Καρύδι                                       52.9                       10.4                        5.1:1

Δημητριακά  
Σιτάρι                                           2.2                         0.2                        11:1
Βρώμη                                           11                        1.4                        7.9:1
Κριθάρι                                         2.4                        0.3                           8:1
Ρίζα σιταριού                                5.9                        0.7                        8.4:1

Σπόροι
Λιναρόσπορος(flax)                          6                         20                        0.3:1 
Κολοκύθα                                      20                        8.5                       2.35:1
Ηλιοτρόπια                                     30                          0                             -
Σουσάμι                                         25                          0                             -
Πεύκο                                            25                          1                           25:1

Ξηροί καρποί
Φουντούκι                                      4                           0                               -
Κάιους                                             8                           0                               -
Αμύγδαλο                                      10                           0                               -
Φυστίκι                                          22                           0                              -
Μπραζίλ                                         23                           0                               -
Φουντούκι                                     28                         5.5                        5.1:1

Ζωική πρωτεινη
Σολωμός                                       0.4                          1                          0.4:1
Τόνος                                          0.07                       0.45                      0.15:1
Κότατζ                                        0.10                       0.04                        2.5:1
Κοτόπουλο                                    -                             -                              -
Πέτσα κοτόπουλου                     19.9                          1                           20:1

Από τα παραπάνω γίνεται κάτι παραπάνω από εμφανές γιατί ο σύγχρονος άνθρωπος μπορεί και λαμβάνει καθημερινά μεγάλες ποσότητες Ω-6 και ελάχιστες Ω-3. Πολύ απλά γιατί την πρώτη την βρίσκεις σχεδόν σε όλες τις τροφές, ενώ αντίθετα  την δεύτερη δυσκολεύεσαι πολύ. Με αυτά στο μυαλό μας καταλαβαίνουμε ότι θα πρέπει να διαμορφώσουμε κατά τέτοιο τρόπο τη διατροφή μας ώστε να λαμβάνουμε αρκετή ποσότητα Ω-3. Είτε με μορφή τροφής είτε με μορφή συμπληρώματος διατροφής (Fish Oil και Flaxseed Oil). 

Όσον αφορά στις ποσότητες που πρέπει να λαμβάνουμε, αυτό έχει να κάνει με τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Πάντως γενικά μιλώντας η καλύτερη αναλογία με τα οξέα Ω-6 είναι 1:1.
Για παράδειγμα ένας άνθρωπος που λαμβάνει περίπου 2.700 θερμίδες την ημέρα θα πρέπει να λαμβάνει  σχεδόν 100γρ. λίπους την ημέρα. Κάντε τους υπολογισμούς σας και αν αυτό συμβαίνει έχει καλώς. Αν όχι, πρέπει να σπεύσουμε στην προμήθεια αντίστοιχων συμπληρωμάτων διατροφής. 

Αυτό όμως που έχει σημασία είναι να κάνουμε μια καλή επιλογή στο λίπος που περιλαμβάνει το καθημερινό μας διαιτολόγιο. Όπως είπαμε όλα τα λίπη δεν έχουν την ίδια αξία. Κατά προτεραιότητα λοιπόν θα πρέπει να επιλέγουμε το ιχθυέλαιο, αφού είναι μακράν η καλύτερη πηγή ωφέλιμων λιπαρών οξέων. 10-20γρ. Fish Oil είναι η ιδανική ποσότητα για βελτίωση της υγεία. Επίσης πολύ καλή πηγή είναι μια χούφτα ξηρών καρπών (φουντούκια κυρίως).

Το συμπέρασμα από όλα τα παραπάνω είναι ότι τα ωφέλιμα λιπαρά οξέα είναι βασικό κομμάτι σε μια υγιεινή διατροφή και ακριβώς ότι ( με ένα απλό συμπλήρωμα Fish Oil) είναι απλό και εύκολο να το βρούμε, είναι κρίμα, σχεδόν εγκληματικό να αμελούμε τη λήψη του. Κάντε στον εαυτό σας λοιπόν τη χάρη και σε κάθε γεύμα μια κουταλιά (ή μια κάψουλα) ιχθυέλαιου  θα κάνει μεγάλη διαφορά.

Σχετικά με τον αρθρογράφο:  Ο Dr. John Berardi είναι αναγνωρισμένος συγγραφέας, εισηγητής, και σύμβουλος σε κορυφαία αθλητικά και διατροφικά προγράμματα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την μείωση του σωματικού βάρους αλλά και άλλα θέματα διατροφής επισκεφτείτε την διεύθυνση:  www.precisionnutrition.com

Πηγή : xtr.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *