Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Υγιές και απαλό δέρμα


 Με βάρος περίπου τέσσερα κιλά και καλύπτοντας επιφάνεια περίπου δύο τετραγωνικών μέτρων, το δέρμα αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του σώματος. Οι ρόλοι του είναι πολλοί: συμβάλλει στην διατήρηση της σωματικής θερμοκρασίας, προλαμβάνει την αφυδάτωση, μας προστατεύει από επιβλαβείς περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως τα βακτήρια, η σκόνη και η ηλιακή ακτινοβολία, και μας βοηθάει να αντιλαμβανόμαστε ότι μας περιβάλλει. Αποτελεί επίσης σημαντικό στοιχείο της εμφάνισής μας αλλά, όπως συμβαίνει με όλα τα όργανα και συστήματα του οργανισμού, χρειάζεται συστηματική φροντίδα και προσοχή για να παραμείνει υγιές και ελκυστικό.

 
ΠΛΥΣΙΜΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

       Όταν πλένετε το πρόσωπό σας, πρέπει να χρησιμοποιείτε χλιαρό νερό (το πολύ ζεστό ή παγωμένο νερό το ξεραίνει) και απαλό σαπούνι χωρίς ερεθιστικές ουσίες (ιδίως εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα). Μετά το τέλος του πλυσίματος, πρέπει να ξεβγάζετε καλά το δέρμα σας και να το στεγνώνετε με μια απαλή, βαμβακερή πετσέτα, χωρίς ωστόσο να το τρίβετε. Αν βάφεστε, πρέπει πριν από το πλύσιμο να αφαιρέσετε το μέικ απ, χρησιμοποιώντας βαμβάκι και ενυδατική κρέμα, ώστε να μην υποστεί βλάβες η ευαίσθητη περιοχή γύρω από τα μάτια. Αν χρησιμοποιείτε αδιάβροχη μάσκαρα, θα χρειασθείτε ένα λιπαρό προϊόν, όπως η βαζελίνη, για να την αφαιρέσετε. Γενικώς, συνιστάται πλύσιμο του προσώπου μια φορά το πρωί και μία το βράδυ, εκτός και αν μεσολαβεί άσκηση ή κοπιώδης δραστηριότητα. Αν το δέρμα σας είναι πολύ ξηρό και εύκολα ερεθίζεται, πιθανώς αρκεί καλό πλύσιμο μια φορά την ημέρα. Αν αντιθέτως, είναι λιπαρό ή επιρρεπές στα μαύρα στίγματα ή την ακμή, πρέπει να το πλένετε δύο φορές την ημέρα (κατά προτίμηση με ειδικά για λιπαρό δέρμα προϊόντα).

 
ΜΠΑΝΙΟ ΧΩΡΙΣ ΞΗΡΟΤΗΤΑ

      Το μπάνιο επίσης είναι απαραίτητο- όχι μόνο για τη σωστή φροντίδα του δέρματος αλλά και για καλή υγιεινή. Επειδή, όμως, με το μπάνιο αφαιρείτε το φυσικό λίπος από το δέρμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα και ερεθισμό, ακολουθήστε τα εξής βήματα:
      Να κάνετε μπάνιο μια φορά την ημέρα. Γενικά είναι αρκετό για καλή υγιεινή-εκτός κι αν έχει κανείς πολύ λιπαρό δέρμα, γυμνάζεται ή ζει σε πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον, οπότε χρειάζεται μπάνιο δυο φορές την ημέρα. Αν, όμως, έχετε πολύ ξηρό δέρμα, ίσως είναι προτιμότερο να κάνετε μπάνιο μέρα παρά μέρα.
      Να χρησιμοποιείτε ζεστό νερό και να ολοκληρώνετε σύντομα το μπάνιο σας. Το καυτό νερό και το παρατεταμένο μπάνιο αφαιρούν ακόμα περισσότερο λίπος από το δέρμα. Αν θέλετε να κάνετε αφρόλουτρο, φροντίστε η διάρκεια του να μην υπερβαίνει τα 15 λεπτά.
      Να χρησιμοποιείτε σαπούνια κατάλληλα για τον τύπο του δέρματός σας. Να προτιμάται τα ήπια σαπούνια, με πρόσθετο λίπος και λάδι. Αν κάνετε αφρόλουτρο, να προσθέσετε λάδι στο νερό.


Πηγή: Εβδομαδιαία εφημερίδα ¨ΑΤΤΙΚΗ περιφέρεια¨

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *