Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Κάνε το όπως οι επαγγελματίες:Φάε για να χάσεις λίπος.


Ερώτηση : Προσπαθώ να χάσω βάρος και είμαι αυστηρός με τη δίαιτα μου , αλλά αρκετά άτομα στο γυμναστήριο μου συστήνουν να παρεκκλίνω από τη δίαιτα μου μια φόρα στο τόσο τρώγοντας ένα γεύμα ''εξαπάτησης". Πώς να το κάνω χωρίς να πάρω λίπος.


Απάντηση:  Εάν θέλεις να γραμμώσεις ή να αδυνατίσεις πρέπει να πετύχεις  ένα πράγμα : Τη δημιουργία   ενεργειακού ελλείμματος. Εκτός από το να εκτελούν  αερόβια άσκηση πολύ αθλητές body building πριν από κάθε αγώνα ακολουθούν και ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα δίαιτας ,χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες.Οι περισσότερες  από τις θερμίδες που καταναλώνουν είναι από πηγές πρωτεϊνών όπως τόνο, λευκά ψάρια , αυγά , κοτόπουλο , ροφήματα πρωτεϊνών κλπ.

Επιπλέον οι αθλητές διατηρώντας την κατανάλωση των υδατανθράκων  σε χαμηλά επίπεδα 250-300g  αυξάνουν  το ενεργειακό τους έλλειμμα και αυτό βοηθάει στον έλεγχο της ινσουλίνης.Της ορμόνης η οποία διεγείρει την αίσθηση της πείνας και διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην αποθήκευση του λίπους. Εκτιμάται ότι όσο πιο χαμηλά είναι τα επίπεδα της ινσουλίνης τόσο περισσότερο διευκολύνεται η καύση του λίπους. Υπάρχουν και άλλα οφέλη από αυτή την ‘’εξαπάτηση΄΄ και αυτό γιατί  μερικές δίαιτες μπορεί να προκαλέσουν μείωση των επιπέδων των  ορμονών του θυρεοειδής και της λεπτίνης ( επηρεάζουν άμεσα την καύση του λίπους), της IGF ( ινσουλινικός παράγοντας αύξησης ο οποίος υποστηρίζει την μυϊκή ανάπτυξη).Οπότε το να κλέβεις με ένα γεύμα εξαπάτησης  περιστασιακά κατά τη διάρκεια της δίαιτας έχει αρκετά οφέλη γιατί μπορεί να φέρει όλα τα παραπάνω σε κανονικό ρυθμό.


Συγκρατημένη  Παραχώρηση


Οι περισσότεροι αθλητές ακολουθούν μια αυστηρή δίαιτα και μαζί με καρδιοαγγειακές προπονήσεις μπορεί να δημιουργήσουν και ένα εβδομαδιαίο ενεργειακό έλλειμμα  τουλάχιστον 3500 και μερικές φορές και 5000 θερμίδες ανά εβδομάδα . Έτσι προσθέτοντας ένα γεύμα ‘’εξαπάτησης’’ μια φορά την εβδομάδα ( ένα τυπικό γεύμα περιέχει 500-800 θερμίδες,οι οποίες σε γενικά πλαίσια δεν είναι πολλές ) αλλά δε θα επηρεάσουν το στόχο της μείωσης του λίπους.
Στην πραγματικότητα όπως λεέι και ο επαγγελματίας αθλητής της ΙFBB King Kamali , ‘’Το γεύμα εξαπάτησης πραγματικά λειτουργεί’’ Ο King ο οποίος ήταν δημοφιλής για την εξαιρετική του παρουσία και κατάσταση στους αγώνες έτρωγε  ένα γεύμα εξαπάτησης μια φορά κάθε 10 ημέρες. Αναφέρει: ‘’ Κατά τη προ αγωνιστική  περίοδο το γεύμα εξαπάτησης μου ήταν χάμπουργκερς , περίπου 600-770 θερμίδες ίσως και περισσότερες. Εάν ήμουν μπροστά θα μπορούσα να πάω και περισσότερο.’’
Το γεύμα εξαπάτησης παρέχει ένα πολύ αναγκαίο διάλλειμα από τη δίαιτα και πνευματική υποστήριξη.Είναι σαν ένα άλμα έναρξης του μεταβολισμού. Ο King δήλωνε ότι ‘’ Αυτό το γεύμα έδινε μια ώθηση στον μεταβολισμό μου’’ και προσθέτει ότι ‘’ Φρόντισε να πίνετε άφθονο νερό για να εμποδίζετε την κατακράτηση των υγρών από το αλάτι που περιέχεται στα φαγητά από τα fast food’’.

Όπως οι περισσότεροι  bodybuilders έτσι και ο Troy Alves, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό απο τη διατροφή για να βοηθήσει να αναπτυχθεί η  σωματική του διάπλαση . Αλλά  επίσης, πιστεύει στο γεύμα εξαπάτησης και το τρώει ένα κάθε τρίτη ημέρα. "Μου αρέσει να τρώω ένα cheeseburger, ή ένα κουλούρι με μαρούλι. Όταν θέλω ένα γεύμα υδατανθράκων τρώω μια μεγάλη  γλυκοπατάτα με λίγο βούτυρο και μαύρη ζάχαρη. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το σώμα μου πάντα φαίνεται πιο σκληρό  την επόμενη μέρα".
Να έχετε υπόψη όταν προσπαθείτε να μειώσετε το λίπος ότι ένα γεύμα εξαπάτησης μπορεί να είναι ένα μέρος της συνολικής δίαιτας σας. Εφόσον καταναλώνεται  5-6 γεύματα την ημέρα και διατηρείται τον έλεγχο των θερμίδων του λίπους ενώ αυξάνεται και την κατανάλωση της πρωτεΐνης, ένα γεύμα εξαπάτησης δε θα θέσει πίσω τους στόχους σας,αντιθέτως θα τους ενισχύσει

Πηγή:muscleandfitness.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *