Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

5 μυστικά για τέλειο σώμα!


Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς γιατί οι γυναίκες, σε ποσοστό σχεδόν 80% κι ανεξάρτητα από τον σωματότυπό τους, έχουν κυτταρίτιδα. Γι' αυτό άλλωστε δεν έχει βρεθεί ακόμα η θεραπεία της. Οι δερματολόγοι ταξινομούν την κυτταρίτιδα, ανάλογα με την εξέλιξή της, σε 3 βαθμίδες ή στάδια.


Στο πρώτο στάδιο δεν υπάρχουν ορατές αλλοιώσεις στην επιφάνεια της επιδερμίδας, αλλά κάτω από αυτή παρατηρούνται διαστολή των αγγείων που περιβάλλουν τον συνδετικό ιστό, συμφόρηση της μικροκυκλοφορίας και εναπόθεση τοπικού λίπους.

Στο δεύτερο στάδιο η λεμφική κυκλοφορία διαταράσσεται και οι τοξίνες αρχίζουν να συσσωρεύονται· η επιδερμίδα γίνεται ωχρή και η ελαστικότητά της μειώνεται.

Στο τρίτο στάδιο οι ίνες του συνδετικού ιστού σκληραίνουν και τα διογκωμένα λιποκύτταρα πιέζουν την επιδερμίδα, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται στην επιφάνειά της οζίδια -η γνωστή όψη φλοιού πορτοκαλιού- και να δημιουργούνται επώδυνα οιδήματα. Η αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, του τοπικού πάχους και της χαλάρωσης -αν εξαιρέσουμε τις εξειδικευμένες μεθόδους όπως η μεσοθεραπεία ή η ενδερμολογία, καθώς και τις χειρουργικές επεμβάσεις- στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες: ισορροπημένη διατροφή, άσκηση και καλλυντικά.

Προσέξτε τη διατροφή σας

Αν το πρόβλημα δεν είναι τα περιττά κιλά αλλά τα ψωμάκια και η κυτταρίτιδα, αποφύγετε τις αυστηρές υποθερμιδικές δίαιτες, γιατί δεν πρόκειται να... διαλύσουν το λίπος στα σημεία που εσείς θέλετε. Απλώς να θυμάστε τα παρακάτω...

Μακριά από τα κορεσμένα ζωικά λίπη: Περιορίστε στο ελάχιστο το κόκκινο κρέας, τα τηγανητά, το βούτυρο και τα πλούσια σε λιπαρά τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Προτιμήστε το άπαχο λευκό κρέας των πουλερικών, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά - οι πρωτεΐνες που περιέχουν επιταχύνουν τον μεταβολισμό και συμβάλλουν στη δημιουργία μυϊκού ιστού. Εντάξτε επίσης στο διαιτολόγιό σας τροφές πλούσιες σε λιπαρά οξέα Ω3, γιατί βοηθούν στην καύση του λίπους.

Δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι: Το λευκό ψωμί, το αλεύρι και το επεξεργασμένο ρύζι αυξάνουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα το λίπος να αποθηκεύεται ταχύτερα στα κύτταρα. Καλύψτε τις ενεργειακές σας ανάγκες προτιμώντας προϊόντα ολικής άλεσης, μαύρο ρύζι, όσπρια, φρούτα και ωμά λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες.

Η ζάχαρη είναι απειλή: Τα γλυκά, τα αναψυκτικά και οι τυποποιημένες τροφές κρύβουν στα συστατικά τους άφθονη ζάχαρη ή μπόλικες γλυκαντικές ουσίες. Η παραπανίσια γλυκόζη που παράγεται με την κατανάλωση τέτοιων τροφών δεν μετατρέπεται σε ενέργεια από τον οργανισμό, αλλά αποθηκεύεται στα λιποκύτταρα. Επιπλέον, η ζάχαρη ευθύνεται για τον σχηματισμό ελευθέρων ριζών, οι οποίες φθείρουν τις ίνες του κολλαγόνου και της ελαστίνης και οδηγούν σταδιακά στη χαλάρωση των ιστών στήριξης του δέρματος. Αντίθετα, οι πλούσιες σε βιταμίνη C τροφές αυξάνουν τον αριθμό των ινών του κολλαγόνου και βελτιώνουν την ελαστικότητα της επιδερμίδας.

Αποτοξινωθείτε: Η εμφάνιση κυτταρίτιδας συνδέεται άμεσα με την κακή λειτουργία του λεμφικού συστήματος του οργανισμού. Βοηθήστε το να απομακρύνει τις συσσωρευμένες τοξίνες επιλέγοντας τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως είναι όλα τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, τα ακτινίδια, τα αχλάδια, και πίνοντας τακτικά νερό ή αφεψήματα.

Εμποδίστε την κατακράτηση: Αποφεύγετε το πολύ αλάτι, διότι ευνοεί τη συσσώρευση νερού στους ιστούς. Επιλέγετε τροφές πλούσιες σε ποτάσιο (όπως τα δαμάσκηνα, τις μπανάνες, τα αποξηραμένα βερίκοκα και τον ανανά), οι οποίες διευκολύνουν την αποστράγγιση του παγιδευμένου νερού.

Αλκοόλ με μέτρο: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ -όπως και καφεΐνης- δυσχεραίνει τη μικροκυκλοφορία και αφυδατώνει τα κύτταρα, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση τοξινών και την ταχύτερη αποθήκευση του λίπους.

Ασκηθείτε λοιπόν!

Η μέρα σας αρχίζει μπροστά στον υπολογιστή, συνεχίζεται πίσω από το τιμόνι και τελειώνει πάνω στον καναπέ; Καιρός να αλλάξετε... ρότα. Οι καρδιοαναπνευστικές ασκήσεις, οι ασκήσεις μυϊκής τόνωσης, το δυναμικό περπάτημα, το κολύμπι, το ποδήλατο, η γιόγκα θα ενεργοποιήσουν τον μεταβολισμό του οργανισμού και θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε την κυτταρίτιδα και το τοπικό πάχος.

Και τώρα καλλυντικά...

Στο βασικό δίδυμο «διατροφή και άσκηση» προσθέστε τώρα και την πολύτιμη δράση των προϊόντων που αντιμετωπίζουν την κυτταρίτιδα, το τοπικό πάχος και τη χαλάρωση. Εμπλουτισμένα με ενεργά συστατικά (καφεΐνη, φλαβονοειδή, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά), καθώς και με φυτικά και θαλάσσια εκχυλίσματα (πράσινο τσάι, φύκια), διεγείρουν τη φυσιολογική διαδικασία της λιπόλυσης, μπλοκάρουν την αποθήκευση λίπους, ενεργοποιούν τη μικροκυκλοφορία, αποτοξινώνουν τους ιστούς και προστατεύουν τα κύτταρα από την οξείδωση. Αν λοιπόν φανούμε συνεπείς στην εφαρμογή τους (365 μέρες τον χρόνο και όχι λίγο πριν από το πρώτο μπάνιο στη θάλασσα) και ακολουθήσουμε επίσης τις συμβουλές των ειδικών για σωστή διατροφή και άσκηση, τότε -και μόνον τότε- το... αδυνατιστικό μας μπορεί να κάνει το θαύμα του.

Special tips

>Η καθημερινή απολέπιση με ένα τρίχινο γάντι απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου, διευκολύνει την απορρόφηση των ενεργών συστατικών της κρέμας κατά της κυτταρίτιδας.
>Για φυσική τόνωση και σφριγηλότητα στο σώμα, τελειώστε το καθημερινό ντους με πιο κρύο νερό, αρχίζοντας από τα πόδια και καταλήγοντας στους ώμους.
>Εστω κι αν οι κρέμες νέας τεχνολογίας απορροφώνται χωρίς μασάζ, εσείς μην το παραλείπετε. Απλώστε το προϊόν εφαρμόζοντας απλές τεχνικές μασάζ όπως ελαφρές πιέσεις, τσιμπήματα και τραβήγματα της επιδερμίδας με τα δάχτυλα.

Κάν' το όπως η Οπρα!

Αρχίσατε δίαιτα και γυμναστική; Ο Μπομπ Γκριν, personal trainer της Οπρα Γουίνφρεϊ, προτείνει 5 έξυπνα tips για να μην τα παρατήσετε.

>Αρχίστε τη δίαιτα χωρίς να σκέφτεστε ότι πρέπει να χάσετε 5, 10 ή 15 κιλά, αλλά ότι έχετε ανάγκη να αισθανθείτε καλύτερα μέσα στο σώμα σας.

>Μην περνάτε, μέσα σε μια μέρα, από τα χάμπουργκερ, τις τηγανητές πατάτες και τα αναψυκτικά στην άπαχη γαλοπούλα και στα ωμά καρότα. Επιτρέψτε στον οργανισμό σας να προσαρμοστεί προοδευτικά στο νέο πρόγραμμα διατροφής που επιλέξατε.

>Ξεχάστε τη ζυγαριά, όσο κι αν ακούγεται δύσκολο. Η βελόνα της ενδέχεται να σας παραπλανήσει, να σας κάνει απρόσεκτες -αν δείξει γρήγορη απώλεια κιλών- ή να σας απογοητεύσει τόσο, ώστε να εγκαταλείψετε την προσπάθεια. Προτιμήστε καθ' όλη τη διάρκεια της δίαιτας να έχετε για οδηγό ένα στενό παντελόνι.

>Μην περιορίζετε μόνον τις θερμίδες που συσσωρεύετε, διότι θα μειώσετε συγχρόνως και τον μεταβολικό σας ρυθμό. Παράλληλα αυξήστε τις θερμίδες που καίτε, με ήπια αλλά συστηματική άσκηση.

>Συνδέστε την άσκηση με ένα τέχνασμα φυγής. Περπατήστε ακούγοντας μουσική, κάντε διάδρομο ή γυμναστική βλέποντας συγχρόνως το αγαπημένο σας πρόγραμμα στην τηλεόραση.

Πηγή:gnoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *