Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Ασκήσεις που σου κάνουν κακό

Ο,τι είναι καλό για τον ειδικό, μπορεί να είναι καταστροφικό για τον ανίδεο – ή ακόμα χειρότερα για τον ημιμαθή. Ισχύει για τη ραδιενέργεια, ισχύει και για τις γυμναστικές ασκήσεις. Κόντρα στις διάφορες μόδες με τα «έξυπνα προγράμματα» και τα νέα hi tech εργαλεία, υπάρχουν κάποιες ασκήσεις που παραμένουν ο ακρογωνιαίος λίθος του body building. Ωστόσο, δεν μπορείς να εμπιστευθείς σε αυτές τη μυϊκή σου διάπλαση με κλειστά τα μάτια. Οι γυμναστές επιμένουν πως η σωστή εκτέλεση δεν είναι μόνο απαραίτητη για να έχεις αποτέλεσμα, αλλά ουσιώδης για να αποφύγεις σοβαρότατους τραυματισμούς. Κοινώς, με τα σίδερα δεν παίζουμε. Πρόσεχε καλά, ζύγισε σωστά την κάθε σου κίνηση κι εκτέλεσε όπως πρέπει. Για παράδειγμα του τι μπορείς να πάθεις, σου αναφέρουμε τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις του τι μπορεί να πάει στραβά:

Sit ups: Αν «κλειδώσεις» τα χέρια σου πίσω από το κεφάλι, μπορεί να προκαλέσεις σοβαρή ζημιά στον αυχένα. Αποτέλεσμα: Οξύς πόνος στο λαιμό. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Αρκάνσας, κατά τη διάρκεια ειδικής μελέτης για την αποφυγή τραυματισμών, επισκέφτηκαν πλήθος γυμναστηρίων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως τα sit ups ανήκουν στις επονομαζόμενες «μη ασφαλείς» ασκήσεις, καθώς αποδείχτηκαν πως εκτελούνταν κατά 63% με λάθος τρόπο από τους ασκούμενους.

Pull Downs πίσω από το λαιμό: Η άσκηση στρέφει τους ώμους σε θέση τέτοια που τους καταπονεί ιδιαίτερα, αυξάνοντας τον κίνδυνο φλεγμονής. Πολλοί μάλιστα από εμάς κατεβάζουμε τη μπάρα με τέτοια δύναμη και ταχύτητα που μπορεί ακόμα και να σπάσει τη σπονδυλική στήλη! Εναλλακτικά, δοκίμασε τα Pull Down μπροστά στο στήθος. Θεωρείται έτσι κι αλλιώς αποτελεσματικότερη για τους δελτοειδείς.

Πιέσεις ώμων πίσω από το λαιμό:
Σχεδόν τα ίδια με την προηγούμενη περίπτωση, μόνο που αντί ο κίνδυνος να ελλοχεύει κατά τη διάρκεια της κίνησης προς τα κάτω, εδώ το πρόβλημα υπάρχει στην κίνηση προς τα πάνω. Η άσκηση ασκεί πολύ μεγάλη πίεσης στην αρθρώσεις των ώμων, προκαλώντας συχνά τραυματισμούς που είναι γνωστότατοι σε γιατρούς και φυσιοθεραπευτές (οι αμερικανοί το λένε χαρακτηριστικά «ώμοι του αρσιβαρίστα» (weight lifter’s shoulder).

Κάμψεις με ίσια μπάρα: Αν αφήσεις τα χέρια σου να κρέμονται χαλαρά, θα διαπιστώσεις πως οι παλάμες σου βρίσκονται σε μη φυσιολογική θέση, καταπονώντας τις αρθρώσεις και τους συνδέσμους – κι εδώ κρύβονται οι τενοντίτιδες. Εναλλακτικά, αντί για την ίσια, δοκίμασε την "στραβόμπαρα», για μια πιο ασφαλή και φυσική θέση των αγκώνων.

Εκτάσεις τετρακεφάλων: Τα τέσσερα μέρη που απαρτίζουν τον τετρακέφαλο μυ του μηρού έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να δουλεύουν σαν μια ομάδα. Ωστόσο πρόσφατη μελέτη απέδειξε πως η συγκεκριμένη άσκηση ενεργοποιεί τους μυς ανεξάρτητα, αν και μιλάμε για χρονικές διαφορές ενός χιλιοστού του δευτερολέπτου. Ωστόσο ακόμα κι αυτή η απειροελάχιστη χρονική διαφορά μπορεί να ασκήσει έντονη πίεση στο γόνατο και το μηριαίο οστό, προκαλώντας φλεγμονή στον τένοντα που ενώνει το γόνατο με το κνημιαίο οστό, με έντονους πόνους. Εναλλακτικά, δοκίμασε καθίσματα, συγκρατώντας τη μπάρα κατά μήκος των ώμων (κι όχι με το λαιμό), κρατώντας την πλάτη ίσια και φέρνοντας το σώμα ελαφρά προς τους γοφούς κατά την εκτέλεση.

Πηγη:http://www.menslounge.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *