Σάββατο, 13 Απριλίου 2013

Τα αμινοξέα ως συμπλήρωμα διατροφής


Τα αμινοξέα είναι από τις πιο δημοφιλής κατηγορίες συμπληρωμάτων διατροφής κυρίως για τους προχωρημένους αθλητές που ζητούν επιπλέον αποτελέσματα. Όπως συμβαίνει και με όλα τα συμπληρώματα διατροφής δεν κάνουν θαύματα, όμως πράγματι βοηθούν αρκετά τον αθλητή να φτάσει στους στόχους του αν συνδυαστούν με μεθοδική προπόνηση και σωστή διατροφή.


Ως συμπλήρωμα διατροφής προέρχονται από διάσπαση της πρωτεϊνης με τη μέθοδο της υδρόλυσης. Ανάλογα με το βαθμό υδρόλυσης η πρωτεϊνη αποδίδει μικρές ενώσεις αμινοξέων (διπεπτίδια ή τριπεπτίδια) ή και μεμονωμένα ελεύθερα αμινοξέα.
Παρόλο που στην ελληνική αγορά παλαιότερα υπήρχε αυξημένη ζήτηση για ελεύθερης μορφής αμινοξέα εντούτοις υπάρχει ένα σημαντικό προβλήμα με αυτά. Η γρήγορη αποβολή τους από τον οργανισμό πράγμα που σημαίνει, ότι πολλές φορές δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για την απορρόφηση τους.

Η πιο κατάλληλη στιγμή πάντως για τη λήψη ελεύθερης μορφής αμινοξέων είναι αμέσως μετά την προπόνηση όπου η ανάγκη του οργανισμού γι'αυτά είναι μεγάλη και το ποσοστό που αποβάλλεται μικρό ή και καθόλου.
Οι έρευνες δείχνουν πάντως ότι μεγαλύτερη αξία για τον αθλητή έχουν τα πεπτιδικού δεσμού αμινοξέα.
Ο οργανισμός τα αναγνωρίζει πιο εύκολα, και έχει αρκετό χρόνο για να τα απορροφήσει.

Τα αμινοξέα BCAA είναι αυτά που θα προστατέψουν τον οργανισμό στο να αποφύγει την καταστροφή της μυϊκής πρωτεϊνης που προέρχεται από ιδιαίτερα έντονες προπονήσεις ή από δίαιτα χαμηλών θερμίδων.
Η καλύτερη μέθοδος υδρόλυσης είναι αυτή που χρησιμοποιεί ένζυμα για τη διάσπαση της πρωτεϊνης.

Ο οργανισμός απορροφά αυτά τα αμινοξέα καλύτερα, όμως δεν κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής τους".
Σημαντική είναι η πηγή προέλευσης των αμινοξέων. Αμινοξέα από ασπράδι αυγού, βοδινό, γαλοπούλα σίγουρα υστερούν σε βιολογική αξία σε σχέση με αυτά που προέρχονται από λακταλμπουμίνη (whey).

Τα αμινοξέα πεπτιδικού δεσμού συνήθως κυκλοφορούν σε υγρή μορφή ή σε μορφή ταμπλέτας.
Στο παρελθόν οι ταμπλέτες αμινοξέων δεν είχαν καλή φήμη κυρίως λόγω της σκληρής υφής τους που δυσκόλευε αισθητά τη χώνευσή τους. Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει από τότε.

Πολλές πλέον εταιρείες συμπληρωμάτων διατροφής προσφέρουν στους αθλητές αμινοξέα πεπτιδικού δεσμού σε μορφή ταμπλέτας που έχει πιο αφρώδη μορφή.
Ο οργανισμός μπορεί να απορροφήσει αυτές τις soft ταμπλέτες πιο εύκολα σε σχέση με τις παλιού τύπου σκληρές. Σημαντικός παράγοντας αξιολόγησης της ποιότητας ενός σκευάσματος αμινοξέων είναι η πηγή προέλευσης της πρωτεϊνης που υδρολύθηκε.
Επιλέγοντας λοιπόν συμπλήρωμα αμινοξέων θα πρέπει να προσέξουμε τα παρακάτω:

• Πηγή και τρόπος διάσπασης των αμινοξέων.
• Πόσα mg περιέχει ανά ταμπλέτα και σύγκριση τιμής βάσει ιδίας ποσότητας:
π.χ. κόστος ανά 10.000 mg αμινοξέων μεταξύ διαφορετικών σκευασμάτων.
• Κύρος και αξιοπιστία της εταιρίας παραγωγής και διακίνησης του προϊόντος

Έτσι λοιπόν, αμινοξέα από ασπράδι αυγού, βοδινό ή γαλοπούλα σίγουρα υστερούν σε βιολογική αξία σε σχέση με αυτά που προέρχονται από υδρόλυση λακταλμπουμίνης (whey).

Η λακταλμπουμίνη είναι η πιο αξιοποιήσιμη πηγή αμινοξέων για έναν αθλητή υψηλών απαιτήσεων γιατί σ'αυτήν υπερτερούν τα αμινοξέα διακλαδωτής αλυσίδας BCAA που είναι L-Leucine, L-Isoleucine, L-Valine. Τα αμινοξέα BCAA είναι αυτά που θα προστατέψουν τον οργανισμό στο να αποφύγει την καταστροφή της μυϊκής πρωτεϊνης που προέρχεται από ιδιαίτερα έντονες προπονήσεις ή από δίαιτα χαμηλών θερμίδων. Κυκλοφορούν και ως ξεχωριστό συμπλήρωμα διατροφής και έχει πολύ καλά αποτελέσματα αν ληφθεί σε μια ποσότητα τεσσάρων ταμπλέτων πριν την προπόνηση και τεσσάρων μετά.

Η προσθήκη βιταμινών σε σκευάσματα αμινοξέων σίγουρα παίζει κάποιο ρόλο στην απορρόφηση τους ο οποίος είναι σχετικά μικρός. Η βιταμίνη Β6 φαίνεται ότι παίζει έναν κάπως πιο σημαντικό ρόλο σ'αυτό το θέμα.

Πριν από αρκετά χρόνια οι bodybuilders συνήθιζαν να λαμβάνουν τα αμινοξέα νηστικοί χωρίς την ταυτόχρονη λήψη υδατανθράκων. Ο λόγος γι'αυτό ήταν ότι απορροφώνται καλύτερα έτσι, και ότι δεν ανακόπτεται η παραγωγή αυξητικής ορμόνης που λαμβάνει χώρα όταν ο οργανισμός είναι σε κατάσταση υπογλυκαιμίας δηλαδή μετά την προπόνηση.

Η σύγχρονη έρευνα έδειξε ότι αυτό είναι μεγάλο λάθος. Όσον αφορά την απορρόφηση, χωρίς την ταυτόχρονη λήψη ενός ροφήματος πλούσιο σε υδατάνθρακες είναι μηδαμινή, γιατί ο οργανισμός λόγω της μεγάλης ανάγκης που έχει μετά την προπόνηση για γλυκόζη, θα χρησιμοποιήσει τα αμινοξέα για δημιουργία γλυκόζης και όχι για μυϊκή αποκατάσταση. Εξάλλου μυϊκή αποκατάσταση χωρίς αναπλήρωση γλυκόζης άμεσα, δεν μπορεί να συμβεί και χωρίς μυϊκή αποκατάσταση δεν έχουμε μυϊκή ανάπτυξη.

Όσον αφορά δε την αυξητική ορμόνη, όντως κατά τη διάρκεια της προπόνησης παράγεται από τον οργανισμό και κυρίως βέβαια προς το τέλος της προπόνησης. Όμως αυτή η παραγωγή ανακόπτεται έτσι και αλλιώς αμέσως μόλις ο αθλητής τελείωσει την προπόνηση, οπότε η λήψη υδατανθράκων μαζί με αμινοξέα στο τέλος της προπόνησης δεν θα παίξει θετικό ή αρνητικό ρόλο στην έκκριση αυτής της ορμόνης.

Πηγή:xtr.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *