Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Συμβουλές για σωστή διατροφή και στο εστιατόριο-fast food





Φοβάστε να πάτε έξω για φαγητό για να μην χαλάσετε τη δίαιτα; Δεν υπάρχει λόγος. Με έξυπνες επιλογές, μπορείτε να αποφύγετε τις παρασπονδίες και να χαρείτε την έξοδο στο εστιατόριο όπως πάντα!
Οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να τρεφόμαστε υγιεινά και να ελέγχουμε το βάρος μας. Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στα τρόφιμα που αγοράζουμε και προσπαθούμε να μαγειρεύουμε έτσι ώστε να κρατάμε τις θερμίδες και τα λιπαρά χαμηλά. Τι συμβαίνει, όμως, όταν βγαίνουμε έξω για φαγητό;

Πώς θα βγείτε έξω αλλά όχι εκτός
Πριν από το εστιατόριο

Καταναλώστε ένα υγιεινό σνακ πριν φύγετε από το σπίτι. Έτσι θα ευχαριστηθείτε το γεύμα σας χωρίς όμως να… πέσετε με τα μούτρα. Έξυπνες επιλογές είναι: 
- 1 γιαούρτι και 1 φρούτο 
- μία μικρή χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς 
- 1 ποτήρι γάλα 
- κράκερ 
- 2 φέτες γαλοπούλα
Όλα τα παραπάνω αρκούν για να προκαλέσουν αίσθημα κορεσμού και να μη ξεφύγετε αργότερα.

Όταν βρεθείτε στο εστιατόριο

Να μασάτε αργά και καλά το φαγητό σας, ώστε να γίνεται καλύτερη χώνευση, αλλά και να απολαμβάνετε περισσότερο αυτό που τρώτε, χωρίς να υπερβάλετε στην ποσότητα.

Μπορείτε να μοιραστείτε με ένα φίλο ένα ορεκτικό (ή μία σαλάτα) και ένα κυρίως πιάτο. Συνήθως οι μερίδες στα εστιατόρια είναι μεγαλύτερες από αυτές που φτιάχνουμε στο σπίτι και στις οποίες είμαστε συνηθισμένοι.

Εάν ξεφύγετε λιγάκι, μην πανικοβληθείτε καθώς μπορείτε να το ισορροπήσετε αν προσέξετε στα υπόλοιπα γεύματα της ίδιας ημέρας αλλά και τις επόμενες 1-2 μέρες. Προτιμήστε φαγητά στη σχάρα, μαζί με σαλάτα ή ρύζι και μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα και λαχανικά, προσέχοντας πάντα την ποσότητα.

Ιδέες για έξυπνες παραγγελίες
Για ξεκίνημα: Όποιο εστιατόριο ή ταβέρνα κι αν επιλέξετε, ξεκινήστε το γεύμα σας με μια ποικιλία από σαλάτες διαφορετικών χρωμάτων, οι οποίες θα σας χορτάσουν περισσότερο και θα σας προσφέρουν τις βιταμίνες, τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και τις φυτικές ίνες που τονώνουν την υγεία.

Ψωμί: αποφύγετε το βούτυρο με το ψωμί σας, και προτιμήστε ολικής άλεσης αντί του λευκού. Εάν επιλέξετε μακαρόνια για κυρίως πιάτο, αποφύγετε το ψωμί στα ορεκτικά. Καλό είναι να ζητήσετε να μην σας το φέρουν για να μη μπείτε στο πειρασμό. Αν ζητήσετε πίτα, φροντίστε να είναι αλάδωτη.

Ορεκτικά: προτιμήστε όσα είναι βραστά ή ψητά. Τα τηγανιτά δεν είναι απαγορευτικά, αρκεί να τα καταναλώνετε όχι περισσότερες από 1-2 φορές την εβδομάδα και σε μικρές ποσότητες.

Πατάτες: επιλέξτε πατάτες φούρνου αντί για τηγανιτές και αποφύγετε το βούτυρο.

Κοτόπουλο: διαλέξτε κοτόπουλο στη σχάρα και αφαιρέστε το δέρμα πριν το φάτε. Καλή επιλογή σε ταβέρνες είναι το σουβλάκι κοτόπουλο.

Στέικ ή μπριζόλα: αφαιρέστε το ορατό λίπος και ζητήστε να ψηθεί στη σχάρα. Αποφύγετε τις σάλτσες με κρέμα. Μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε μουστάρδα και να το συνοδεύσετε με μανιτάρια σχάρας και σαλάτα ή ψητά λαχανικά. Επίσης αποφύγετε να συνδυάζετε το κρέας με τυρί.

Ψάρι: προτιμήστε ψάρι στη σχάρα αντί για τηγανιτό και ζητήστε να μη σας βάλουν λάδι αλλά διάφορα μπαχαρικά. Για επιπλέον γεύση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπόλικο λεμόνι.

Ζυμαρικά: επιλέξτε ζυμαρικά με λαχανικά ή θαλασσινά. Αποφύγετε την κρέμα γάλακτος και προτιμήστε απλή σάλτσα ντομάτας ή σάλτσα πέστο. Συνοδέψτε με σαλάτα και αρκεστείτε στη μισή μακαρονάδα αν η μερίδα είναι μεγάλη. Αποφύγετε να καταναλώσετε ψωμί.

Πίτσα: διαλέξτε πίτσα με λαχανικά και λεπτή ζύμη και περιοριστείτε στα δύο κομμάτια. Αν επιλέξετε πίτσα με αλλαντικό, προτιμήστε ζαμπόν ή γαλοπούλα και αποφύγετε το μπέικον και το σαλάμι. Συνοδέψτε την πίτσα με σαλάτα (χωρίς σάλτσα, αλλά με λίγο ελαιόλαδο). Αν θέλετε αναψυκτικό, επιλέξτε αναψυκτικό light για να μην αυξήσετε κι άλλο τις θερμίδες του γεύματός σας.

Λαχανικά: μπορείτε να καταναλώσετε ελεύθερα αρκεί να μην έχουν μαγιονέζα ή σάλτσα από φρέσκια κρέμα. Αποφύγετε τη μεγάλη ποσότητα ελαιόλαδου αλλά μπορείτε ελεύθερα να βάλετε ξύδι, όπως για παράδειγμα μπαλσάμικο. Στην κινέζικη κουζίνα, τα λαχανικά τα οποία έχουν ψηθεί με σάλτσα ντομάτας ή σος σόγιας είναι επίσης χαμηλά σε θερμίδες.

Σάλτσες: Ζητήστε να σερβιριστούν οι σάλτσες για τα φαγητά και τις σαλάτες χωριστά, προκειμένου να μπορέσετε να ελέγξετε την ποσότητα που θα καταναλώσετε.

Αλκοόλ: καταναλώστε το με μέτρο και περιοριστείτε στα 1-2 ποτηράκια κρασί.

Γλυκό: προτιμήστε φρούτα, σορμπέ φρούτου ή παγωτό γιαούρτι και μοιραστείτε το επιδόρπιο με κάποιον άλλον.

Καφές - τσάι: αποφύγετε να βάλετε ζάχαρη

Συνδυάζοντας τη δίαιτα με την έξοδο για φαγητό
Δεν χρειάζεται να στερηθείτε την αγαπημένη σας έξοδο λόγω δίαιτας. Αντιθέτως το φαγητό έξω μπορεί να είναι ευχάριστο και παράλληλα υγιεινό, αρκεί να κάνετε έξυπνες επιλογές! Με την κατάλληλη διατροφική «παιδεία», ακόμα και όταν οι έξοδοι για φαγητό είναι συχνές, μπορείτε να τρώτε σωστά.

ΠΗΓΗ :www.mama365.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *