Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Αποδοση στο maximum


Είσαι άυπνος, έχεις περάσει μία από τις πιο δύσκολες μέρες στη δουλειά με απανωτά meetings και brainstorming, έχεις φάει ελάχιστα κι όμως νιώθεις ακόμα ότι έχεις ενέργεια να πας στο γυμναστήριο. Και καθώς βρίσκεσαι εκεί, ανάμεσα στο όγδοο και ένατο κοιλιακό, σκέφτεσαι πόσο καλά θα ήταν να ήσουν στον καναπέ του σπιτιού σου, να τρως πίτσα και να βλέπεις τηλεόραση. Κάποια φαίνεται ότι σε εγκαταλείπει. Όχι δεν είναι γυναίκα, είναι η ενέργειά σου.

Όπως καταλαβαίνεις, δεν είσαι ο πρώτος ούτε κι ο τελευταίος. Θαυμάζουμε την εμμονή και την αφοσίωσή σου στο πρόγραμμα γυμναστική.�, όμως πάντοτε ισχύει το "το μεν πνεύμα πρόθυμο, η δε σαρξ ασθενής". Δεν είναι εύκολο να είσαι πάντα στις επάλξεις και να ακολουθείς τους ίδιους ρυθμούς, ειδικά όταν δέχεσαι πιέσεις από παντού. Παρόλα αυτά, αν θέλεις να γυμνάζεις το σώμα σου, υπάρχουν τρόποι για να διατηρείς την απόδοσή σου στο maximum.

Μείνε ενυδατωμένος:
Πολλές φορές νιώθεις κουρασμένος επειδή είσαι αφυδατωμένος. Η συνεπαγόμενη μείωση της ποσότητας του αίματος που κυκλοφορεί στο σώμα σου επηρεάζει τη μεταφορά οξυγόνου κι άλλων θρεπτικών ουσιών κι έτσι μειώνονται τα επίπεδα της ενέργειάς σου. Αν είσαι σωστά ενυδατωμένος, τα ούρα σου θα έχουν ένα ωχρό κίτρινο χρώμα και θα πρέπει να επισκέπτεσαι την τουαλέτα ανά τρεις ώρες. Για να μείνεις ενυδατωμένος θα πρέπει να πίνεις ένα ποτήρι νερό κάθε μία ώρα και όχι όποτε διψάσεις, γιατί τότε θα έχεις ήδη αφυδατωθεί. Φρόντισε να πιεις νερό 15 με 30 λεπτά πριν πας στο γυμναστήριο και ένα ποτήρι ανά 15 με 20 λεπτά κατά τη διάρκεια της εκγύμνασής σου.

Φάε υδατάνθρακες:
Αν σκοπεύεις να δώσεις όλη σου την ενέργεια στο γυμναστήριο, θα πρέπει να έχεις προσθέσει στο γεύμα σου την σωστή αναλογία υδατανθράκων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχεις φάει καλά πριν πας στο γυμναστήριο και θα έχεις καταναλώσει ένα σνακ περίπου μία με δύο ώρες νωρίτερα. Αυτό θα δώσει ώθηση στην ενέργειά σου και θα σε κρατήσει σε κίνηση μέχρι το τέλος. Αυτές οι πηγές υδατανθράκων απελευθερώνουν γλυκόζη στο αίμα σου για περισσότερο χρόνο, προμηθεύοντάς σε με παραπάνω ενέργεια. Παρόλα αυτά θα πρέπει να αποφύγεις τις τροφές με υψηλούς γλυκαιμικούς υδατάνθρακες, όπως είναι οι πατάτες και το λευκό ψωμί, καθώς προσθέτουν στο αίμα πολύ ζάχαρη, η οποία γρήγορα μετατρέπεται σε γλυκόζη και μπαίνει στο κυκλοφοριακό σου σύστημα συντρίβοντας την ενέργειά σου, λόγω της αυξημένης παραγωγής ινσουλίνης που εκκρίνει ο οργανισμός σου προσπαθώντας να ανταποκριθεί. 

Συχνά τσιμπολογήματα: Αν η προπόνησή σου πρόκειται να διαρκέσει μία ώρα ή 45 λεπτά γεμάτα ένταση, τότε θα πρέπει να πάρεις υδατάνθρακες και κατά τη διάρκεια της άσκησης. Σε αυτή την περίπτωση μπορείς να καταναλώσεις κάτι που θα έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως είναι ένα ενεργειακό ποτό. Αυτό θα μπει στον οργανισμό σου άμεσα και θα σου δώσει ενέργεια, η οποία θα σε βοηθήσει να πετύχεις τη μέγιστη απόδοση.

Βρες την ακμή της ενέργειάς σου: Οι ερευνητές βρήκαν ότι το απόγευμα είναι συνήθως η καλύτερη ώρα για γυμναστική, καθώς αυτή τη χρονική στιγμή η δύναμή σου και οι ικανότητές σου είναι στο μέγιστο. Παρόλα αυτά, άλλες έρευνες έδειξαν ότι αυτοί που γυμνάζονται το πρωί μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερα ένα πρόγραμμα ασκήσεων. Είναι περισσότερο θέμα προσωπικού βιολογικού ρολογιού. Αποφάσισε τι είναι καλύτερο για εσένα και θα πρέπει να βρεις ποια στιγμή της ημέρας είναι η ιδανικότερη. Αν την εκμεταλλευτείς, τότε θα δεις αποτελέσματα.

Κοιμήσου: Ήδη γνωρίζεις ότι ο ύπνος όχι μόνο βοηθάει εσένα να αποθηκεύσεις ενέργεια, αλλά βοηθάει και το σώμα σου να επανέλθει από την προπόνηση. Παρόλα αυτά θα πρέπει, επίσης, να γνωρίζεις ότι ένας μικρής διάρκειας ύπνος σου κάνει επίσης καλό. Αν νιώθεις αποχαυνωμένος κι έχεις μισή ώρα ελεύθερο χρόνο, ένας υπνάκος θα σου δώσει την απαιτούμενη ενέργεια λίγο πριν το γυμναστήριο. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ορίσεις το χρόνο που θα κοιμηθείς. Αν κοιμηθείς για παραπάνω από μισή ώρα και ξυπνήσεις στα 45 ή τα 60 λεπτά, θα ξυπνήσεις στο βαθύ ύπνο, θα νιώσεις περισσότερη αδράνεια. Αν λοιπόν ξεπεράσεις τα 30 λεπτά, προχώρα για τα 90 ή τα 120, ώστε να ξυπνήσεις μετά από έναν πλήρη ύπνο και να μην έχεις κανένα πρόβλημα.

Βασίσου στο ένστικτό σου: Άκου το σώμα σου. Μερικές φορές νιώθεις νωθρός κι αυτός είναι ένας τρόπος να σου πει το σώμα σου ότι κάτι δεν είναι σωστό. Μήπως είναι υπερβολική η προπόνησή σου; Δεν κοιμάσαι αρκετά; Έχεις κρυώσει; Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να ακούς το σώμα σου και να απέχεις από τις προπονητικές σου δραστηριότητες για μία ή δύο μέρες.

Δες το Rocky:
Εντάξει, αν δε θέλεις να δεις το Rocky δες κάτι παραπλήσιο για να ανέβεις ψυχολογικά και να καταλάβεις το λόγο για τον οποίο γυμνάζεσαι. Κάποιοι θα δουν το σώμα που ονειρεύονται να φτιάξουν. Μπορεί αυτό που θα σε παρακινήσει να μην είναι μια ταινία, αλλά ένα βιβλίο. Καθένας όπως τη βρίσκει.

Διασκέδασέ το:
Αν έχεις κίνητρο για να κάνεις κάτι, έχεις και περισσότερη ενέργεια. Πολλοί κάνουν ασκήσεις, οι οποίες δεν τους αρέσουν ή δυσκολεύονται να τις εκτελέσουν. Αυτό αποτελεί έλλειψη κινήτρου. Προσπάθησε να διατηρείς τις ασκήσεις σου απολαυστικές. Βάλε μουσική που γουστάρεις και πάρε ενέργεια από αυτή. Δες τηλεόραση όταν κάνεις διάδρομο ή στατικό ποδήλατο. Μην πηγαίνεις ποτέ μόνος σου. Έρευνες έχουν δείξει ότι αν γυμνάζεσαι μαζί με κάποιον άλλο, ακόμα και ξένο, ανεβάζεις τα επίπεδα της ενέργειάς σου. Είναι, βλέπεις, και θέμα ανταγωνισμού. Αλλά γιατί να μη γνωρίσεις μια ωραία τύπισσα, από εκείνες που συχνάζουν τα γυμναστήρια με καυτά κολλάν και σώμα-φέτες; Μια ιδέα λέμε...

Απο:Αλεξης Θεοτοκατος
Πηγη:http://www.menslounge.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *